İstanbul 7°
FatihAltayli

Fatih Altaylı

Diğer yazıları

Yazı İçeriği

  • Kurumları yok etmenin sonucu

  • Rapor değiştirilemesin diye

  • NE ZAMAN İNSAN OLURUZ?

detail banner reklam

Kurumları yok etmenin sonucu

Köşe Yazısı

Fatih Altaylı

Ocak 26, 2025

Yazı İçeriği

  • Kurumları yok etmenin sonucu

  • Rapor değiştirilemesin diye

  • NE ZAMAN İNSAN OLURUZ?

Rapor değiştirilemesin diye 


Kartalkaya Grand Kartal Otel yangınında artık AKP’liler de oklarını Kültür ve Turizm Bakanı’na yöneltmeye başladılar. 

En azından bir kısmı. 

Bunda mızrağın artık çuvala sığmaması kadar, Bakan Ersoy’un zaten Saray dışındaki AKP’liler tarafından sevilmiyor olmasının da etkisi var. 

Çünkü Ersoy’u asla “kendilerinden” görmediler. 

Eğer tam anlamıyla kendilerinden olsa idi, her şeye rağmen ölümüne savunurlardı.

Peki bu yangının suçunu “sadece” Turizm Bakanı’nda aramak doğru mu!

Yani bakanlık koltuğunda oturan Mehmet Ersoy değil de, başka bir AKP’li olsa idi bu yangın olmaz ya da olsa da kayıpsız atlatılabilir miydi!

Tabii ki hayır!

Mesele, bakanların kimliği değil, mesele AKP’nin ülkeyi yönetme ya da yönetememe biçiminde. 

Şu anda biliyoruz ki, bu otelin yanmasında yanlış yazılmış, yanlış hazırlanmış ve boşluklarla dolu yasalar var. 

Bana sorarsanız bilerek ama hadi niyet okumayalım bilerek veya bilmeyerek yaratılan bu boşluklar denetimi, yetkileri birbirine sokmuş. 

Sorumluluk bir yanda Turizm Bakanlığında, bir yandan da adı şimdiye kadar hiç geçmese de İl Özel İdaresinde.

Özel idare ne yapıyor? 

Hiç!

Oysa geçmişte, beğenmedikleri, sürekli suçladıkları eski Türkiye’de belediyelerin yetki alanları dışındaki bu gibi alanlarda ve 

köylerde sorumluluk ciddi bir kuruluştaydı. 

Köy Hizmetleri Genel Müdürlüğü. 

Cumhuriyetin kuruluşunda bitik durumda olan Anadolu’yu modern bir ülkeye çevirmek ve Anadolu’nun her köyüne yol, su, elektrik gibi devlet hizmetlerini ulaştırmak, bu hizmetlerden yararlanamayan en küçük bir yerleşim biriminin kalmaması için oluşturulmuş Yol Su Elektrik, Toprak-Su ve Toprak İskan gibi kuruluşların birleştirilmesi ile Köy Hizmetleri Genel Müdürlüğü kurulmuştu.

Belediye yetki alanı dışında kalan yerlerde yapılacak binaların, alınacak önlemlerin hepsi bu kurumun uzman kadrolarınca belirlenir ve kontrol edilirdi. 

AKP iktidarı saat gibi işleyen bu kurumu 2005 yılında lağvetti. 

Yetkilerini birkaç büyük şehir dışında İl Özel İdarelere devretti ama ortada kocaman boşluklar kaldı. 

Yasada ya da organizasyonda boşluk demek siyasetin o alanlardaki etkisini arttırmak demekti. 

Sırf bunu sağlamak için, gri alanlar oluşturdular. 

İşte bu yangın o gri alanların sonucudur. 

Daha doğrusu gördüğümüz sonuçlarından biridir.

Sorun bir bakan sorunu değildir. 

Sorun bir iktidar anlayışı sorunudur. 

Bakanlar da o anlayışın sonucudur. 

Grand Kartal Otel’deki yangının bilirkişi heyeti tarafından hazırlanmış ön raporunu aşağıda incelemenize sunuyorum. 

Dün hem sosyal medyada hem de yazı günüm olmadığı halde bu köşede yayınladım. 

Normal bir ülkede yaşıyor olsak yayınlamama gerek olmazdı. 

Ama açıkçası bu raporun değiştirilmesinden, sümen altı edilip yerine yenisinin istenmesinden korktum. 

Kimi suçladığına hiç bakmadan sizlere paylaştım. 

NE ZAMAN İNSAN OLURUZ? 

Yönetemediklerini anladığımız zaman.

FatihAltaylı
X’te yanıtla

X’te yazı hakkında yorumlarınızı paylaşın.

  • Geçmiş yazılar

Tümü
Bayrakçı: Muhalefetin gerçek oyu anketlere yansımıyor
Köşe Yazıları
Bayrakçı: Muhalefetin gerçek oyu anketlere yansımıyor

Fatih Altaylı

Mart 19, 2026

Post-operatif
Köşe Yazıları
Post-operatif

Fatih Altaylı

Mart 18, 2026

Yuh artık
Köşe Yazıları
Yuh artık

Fatih Altaylı

Mart 17, 2026

  • Videolar

Tümü
"Tarihin en hızlı yok oluşlarından birini yaşıyoruz!" görseli
3 Gün Önce
FatihAltaylı
YouTube
Fatih Altaylı - Teke Tek Kitap"Tarihin en hızlı yok oluşlarından birini yaşıyoruz!"📚 Teke Tek Kitap’ın bu bölümünde Ed Yong’un “Muazzam Dünya” ve Turan Akıncı’nın “İşgal” kitaplarını ele aldık. Bilim ve tarih ekseninde farklı perspektifler sunan bu iki eserin anlattıklarını, arka planlarını ve okura sunduğu fikirleri birlikte değerlendirdik. 🔎 Teke Tek Kitap’ta her ay farklı kitapları mercek altına alıyor, yazarlarını, konularını ve tartışmaya açtıkları meseleleri konuşuyoruz. 00:00 Giriş 05:15 Ed Yong'dan "Muazzam Dünya" kitabına ön bakış 10:36 "Muazzam Dünya" kitabında geçen "Umwelt" kavramı nedir? 15:33 Canlıların dünyasına yapılan müdahaleler nelere yol açabilir? 22:20 Turan Akıncı'dan "İşgal" kitabı 28:32 Kurtuluş Savaşı'nda İstanbul nasıl işgal edilmişti? 33:27 Atatürk'ün silahlı fotoğrafının olmamasının sebebi nedir? 36:57 Kitapta olan Sultan Vahdettin hikayeleri 38:26 "İşgal" kitabının kaynakçası ve dayanakları 42:28 Fatih Altaylı'nın cezaevinde okuduğu kitaplar 49:02 Kapanış Yeni bölümü izlemeyi unutmayın, görüşlerinizi ve okuma önerilerinizi yorumlarda bizimle paylaşabilirsiniz.
Mart 16, 2026
Sanayi Devrimi ve Kapitalizm ilişkisi görseli
4 Gün Önce
FatihAltaylı
YouTube
Prof. Dr. Emrah Safa Gürkan & Fatih Altaylı - Teke Tek BilimSanayi Devrimi ve Kapitalizm ilişkisiShark Ninja Hava Kontrol Sistemleri https://www.sharkninja.com.tr/collections/hava-kontrol-sistemi-urunleri?utm_source=fatih_altayli&utm_medium=sponsorluk&utm_campaign=shark_teke_tek_bilim 00:00 Giriş 07:14 Sanayi Devrimi nedir, ne zaman başladı? Kapitalizm ile arasında bir bağ var mı? 18:25 Kapitalizm neden İngiltere’de başladı? 27:37 Modernite ile kapitalizm arasındaki fark nedir? 37:32 Sanayi Devrimi trenin gelişmesiyle mi başladı? 43:26 Türkiye’nin kapitalizmi ve Sanayi Devrimi’ni yakalayamamasının nedenleri 54:12 Ford’un işçi sınıfını üst konuma çıkarması nasıl oldu? 1:01:36 Sanayi Devrimi'nin Osmanlı’ya geç gelmesinin nedeni nedir? 1:05:53 Türk modernleşmesi Tanzimat’la mı başladı? 1:22:40 Modernleşmek refah için şart mıdır? 1:37:04 Kapanış
Mart 15, 2026
"Uzun yaşamın ilk maddesi güçlü bacak kasları" görseli
5 Gün Önce
FatihAltaylı
YouTube
Fatih Altaylı & Dr. Deniz Şimşek"Uzun yaşamın ilk maddesi güçlü bacak kasları"Vitafenix takviye edici gıda ürünlerinde 14–16 Mart’a özel indirim fırsatlarını kaçırmayın! Bilimsel yaklaşımla geliştirilen Vitafenix takviye edici gıda formülasyonları, Magna P, Kreatin, D3K2 ve daha birçok özel içerikle vücudun ihtiyaç duyduğu vitamin, mineral ve yağ asitlerini dengeli şekilde desteklemeyi hedefler. Sinerjik içerik yaklaşımıyla geliştirilen Vitafenix ürünleri; enerji metabolizması, bağışıklık sistemi ve genel sağlık için destek sunar. Kaliteli içerikler, bilimsel yaklaşım ve güçlü formülasyonlar Vitafenix’te bir araya geliyor. 🛒 Kampanya tarihleri: 14–16 Mart 📲 Detaylı bilgi ve alışveriş için: https://vitafenix.com #işbirliği Teke Tek Bilim ▷ https://www.youtube.com/@TekeTekBilim 00:00 Giriş 05:03 Kasların sağlık açısından önemi nedir? 12:01 Takviyelerin bacak sağlığı için bir faydası var mı? 16:49 Arjinin takviyesi 19:16 Piyasada satılan kreatinler güvenilir mi? 20:35 Diğer takviyelerin kreatin ile karşılaştırması 27:01 Kreatinin duygusal etkileri 33:05 Magnezyum kullanımı 36:37 D vitamininin fazlasının zararı var mı? 38:31 K2 vitamininin MK7 formu 39:55 Kreatin nasıl kullanılmalı? 42:42 Kreatinin zararı var mı? 44:11 İyi kreatin nasıl anlaşılır? 46:01 Kreatin kullanımında kadın-erkek farkları var mı? 52:45 Glisin nedir? 58:52 Marketlerde satılan kemik suları güvenilir mi? 1:01:38 Protein tozları ne kadar güvenilir, kreatin ile birlikte kullanılabilir mi? 1:03:37 Aralıklı oruç sağlıklı mı? 1:06:05 Yumurta yararları? 1:09:05 Hayvansal protein ve bitkisel protein farkları 1:11:33 Kapanış YouTube kanalına abone olmak için ▷ http://bit.ly/FatihAltayli Gazeteci - Yazar Fatih Altaylı, Youtube kanalına özel gündemi yorumluyor.
Mart 14, 2026